Hvad kan man forvente?

DISCIPLINER I ADVENTURE RACE

Det karakteristiske ved Adventure Race er, at der indgår flere forskellige idrætsformer udvalgt af arrangørerne. I øvrigt er disciplinerne ofte helt eller delvis ukendte for deltagere.

De fleste løb inkluderer løb/trekking, mountainbike samt skiftende sværhedsgrader af orientering. Desuden byder et løb ofte på f.eks. kajak, kano, vandpassager, svømning, inliners, skydning med pistol eller gevær samt klatre- og rebaktiviteter. Kombinerede discipliner som bike & run kan også forekomme. Her gælder det om at deles om en cykel, mens man gennemfører et langt løbestræk.

Forventningen om det uventede

Da en del af fascinationen ved Adventure Race er forventningen om det uventede, fremhæver arrangørerne ofte særligt udfordrende opgaver som f.eks. paragliding eller anderledes opgaver a la teambuilding øvelser, hvor holdet skal samarbejde om at løse opgaver under pres.

Dette sker dog mest i de korte, populære løb, hvor nogle vil mene, at det mere handler om Adventure end Race, mens der i de klassiske ekspeditionsløb er helt primær fokus på race og udholdenhed frem for de mere “sjove” discipliner.

En god navigatør er altafgørende

Den absolut vigtigste disciplin er navigationen. Et hold uden en god navigatør vil oftest klare sig rigtig skidt eller udgå, mens et hold med en sikker navigatør sagtens kan overhale hurtigere og stærkere hold selv med et jævnt tempo.

Navigationen, hvor man med kort og kompas skal bruge terrænet til at finde vej (måske endda i mørke med pandelamper), er et rigtig spændende element i Adventure Race. På et godt hold arbejdes der tæt sammen om navigationen. Navigatøren udstikker løbende beskeder om afstande til poster samt om ting (opfang), der skal holdes øje med.

På de bedste hold arbejdes der tæt sammen om navigationen.

Mens navigatøren kigger mest på kortet, er resten af holdet hans øjne. De melder konstant ind, hvad de observerer af åer, skråninger, markante kendemærker osv., så navigatøren konstant forvisses om, at holdet er på rette sted.

Holdet kan også arbejde sammen ved hjælp af farvekoder, således at nogle deltagere holder en bestemt kompaskurs, mens andre leder efter kendemærker eller poster.

De bedste hold mestrer ekstremt effektive skift

Mellem disciplinerne skal der stilles om fra f.eks. mountainbike med hjelm, cykelsko og kort på styret til f.eks. løb, inliners eller ligefrem kajak. Samtidig skal der måske tankes vand.

De bedste hold klarer denne udstyrsomstilling på få minutter, mens andre ukoordineret og uden klare rollefordelinger spilder tiden, så der nemt går 15-20 minutter. Effektive skift er helt afgørende at mestre, hvis man skal klare sig godt i Adventure Race.

 

Firmaidræt Silkeborg